T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DENİZLİ / MERKEZEFENDİ - Karahasanlı Ortaokulu

Liselere Geçiş Sistemi

Liselere geçiş sistemine ilişkin sınav, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında öğrenim görmekte olan öğrencilere yönelik olarak 81 il ve bağlı ilçeleri ile belirlenen yurt dışı sınav merkezlerinde Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından eş zamanlı olarak gerçekleştirilen bir merkezi sistem sınavıdır. Bu sınav, resmî ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları ve geçici eğitim merkezlerinin 8'inci sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına öğrenci yerleştirilmesi amacıyla Millî Eğitim Bakanlığınca yapılır.

Merkezî sınavda, aşağıdaki tabloda belirtilen alanlardan soruların yer aldığı testler uygulanmaktadır. Her alan için 8'inci sınıfın sınava esas derslerinden, konu ve kazanımlara göre öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer almaktadır. 

SÖZEL ALAN
Alt Testler Soru Sayısı
Türkçe 20
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük      10
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 10
Yabancı Dil 10
Toplam 50

 

SAYISAL ALAN
Alt Testler Soru Sayısı
Matematik                             20
Fen Bilimleri                                            20
Toplam 40

 

Merkezî sınav, iki oturum olarak uygulanmaktadır. Sözel alanda 50 sorudan oluşan birinci oturum 75 dakika, sayısal alanda 40 sorudan oluşan ikinci oturum 80 dakika olarak uygulanmaktadır. Merkezi sınava ilişkin kılavuz, duyuru, sıkça sorulan sorular ve sonuç açıklama için tıklayınız.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.02.2024 - Güncelleme: 21.02.2024 10:03 - Görüntülenme: 140
Kaynak: https://odsgm.meb.gov.tr/www/liseleregecissistemi/icerik/1012
  Beğen | 11  kişi beğendi